Geschiedenis Kortebaandraverij

Bij de 50e internationale ponymarkt in 2007 wilde  de ponymarktcommissie, naast de plaatsing van een kunstwerk (de wilgenpony) op de rotonde Loostraat, iets extra’s organiseren.

Mede op initiatief van Wim Nas, een der oprichters van de ponymarkt, werd gedacht aan een kortebaandraverij. Een geheel nieuw en onbekend fenomeen in dit deel van het land. En hoewel Wim Nas als eigenaar van stoeterij Buitenzorg in de draverswereld  goed ingevoerd, was dit ook voor hem iets geheel nieuw. Om wegwijs te worden werden tal van draverijen in westelijk Nederland  en West Friesland bezocht. Gaandeweg nam het enthousiasme voor zo’n spectaculair gebeuren toe.

Maandenlange voorbereidingen, hulp van ervaringsdeskundigen van andere comités en van de NDR gingen vooraf. Ook de gemeente verleende volledige medewerking.

En dan is het zover. Op 13 augustus 2007, de maandagmiddag van de 50e ponymarkt, de eerste kortebaandraverij op de Teselaar in Bemmel.

In het Kortebaanjaarboek 2007 lezen we: “De toeschouwers staan bij de eerste start op de Teselaar vier rijen dik. Allemaal proberen ze een glimp op te vangen van de draverij. Wanneer Sheba Boko en Porsto R in de eerste ontmoeting van de middag direct strijden op “haren en snaren” staan de mensen met open mond langs de lijn”.

In het vervolg van het jaarboek lezen we: “Kortebaankoorts in Bemmel. Ze hadden er nog nooit van gehoord en verstand van de deelnemende paarden hadden ze al helemaal niet. Toch organiseerde de ponymarktcommissie een prachtige kortebaandraverij op de Teselaar. Een jarenlange traditie lijkt geboren”.

Bedoeld als eenmalig jubileumactiviteit was die eerste draverij zo’n doorslaand succes dat als vanzelfsprekend werd besloten er een jaarlijks evenement van te maken. Niet op de maandagmiddag maar voortaan op de dinsdag na de ponymarkt.

Met het oog op een grotere bekendheid werd de in de paardenwereld welbekende naam Buitenzorg aan de draverij verbonden. Voortaan dus de Buitenzorg Kortebaandraverij in Bemmel.

De daarop volgende jaren werden eveneens zeer succesvolle draverijen georganiseerd. Dit heeft ertoe geleid dat in 2011 Bemmel de eervolle uitnodiging kreeg het kampioenschap van Nederland te organiseren. Alles werd uit de kast gehaald om er dat jaar iets bijzonders te maken. En dat is volledig gelukt

We citeren uit het Kortebaanjaarboek 2011:”Bemmel wil de nieuwe standaard zetten  voor het Nederlands kampioenschap. En daar slaagde de ponymarktcommissie met vlag en wimpel in.De huldiging was er een van grote klasse. De herauten te paard en de manier waarop het volkslied werd gespeeld gaf het kampioenschap nog meer gewicht”.

Alles klopte in 2011 en de Bemmelse ponymarktcommissie werd dat jaar uitgeroepen tot ”Kortebaanjaarboek vereniging van het jaar”. 

Opmerkelijk nog dat de Belgische pikeur Christophe de Groote er met het Nederlands kampioenschap vandoor ging. 

Ook de daarop volgende jaren kon teruggezien worden op een succesvol verloop van de koersen, al was het in 2012 een dubbeltje op zijn kant. Niet alleen omdat het aantal aangemelde dravers aanvankelijk onvoldoende was, maar het waren vooral de weersomstandigheden in de namiddag. Rond 16.00 uur barstte een zwaar noodweer los boven Bemmel. Hevige regenbuien en zware windstoten teisterden publiek, paarden en parkoers. Toch kon, nadat het noodweer was overgetrokken, de baan hersteld worden en de koers toch nog worden beëindigd.

Sinds 2014 zijn er enkele aanpassingen in het parkoers aangebracht waardoor weer over een lengte van 300 meter kan worden gestreden in plaats van voordien 275 meter.  

 

 

Makelaar Broex
Transportbedrijf Derks
Ronald Lamers
Fabribouw
K3Delta
Da Giorgio
DrukwerkCentrum Leijser
Otten & Kampschreur
DENNED InstallatieTechniek
Kanbouw
Autobedrijf van Meegen
Bongers & Lemmers Makelaardij
Buitenpoort Catering
Hooimyt - Stoeterij Buitenzorg
Bongers & Lemmers Verzekeringen
Hovenier Bruins
Landwinkel de Woerdt
Goris Sloopwerken
Harry Mattijssen
Gemeentenieuws
De Molenwei
Frans Knorth Makelaardij
Gelsing Steenhandel
AH Bemmel
Jumbo Bemmel
Het Wapen van Bemmel
Van Workum Verhuur
Paardenkliniek Buitenzorg
Bemap
Mesthandel Peters
Van Marwijk Installaties
Simon Schulte - Hoveniers
Lidl
Autoschade Elst
WJ Finance
Bakker Hydraulic Products
Hullenaar Balk
ATMR
Hans Huijbers
Reith & ten Bohmer
Kortebaandraverijen.nl
Autobedrijf Wientjes
VDP Beveiligingstechnieken
Assurantie kantoor Derksen C.V.
Absolute Advocaten
Website gemaakt door: KP Design